juli 20, 2017 0

Fiskebyn Bai Xep

By in Okategoriserade

Vi söker oss mot havet för att kunna lyssna på vågskvalp långt in på natten. Slutligen bokar vi ett litet ställe i en fiskeby. Byn är för liten för att vår bil ska kunna köra ner till hotellet. Istället blir vi avsläppta uppe vid stora vägen och blir visade vägen genom smala gränder där byn sjuder av liv. Ett gäng bläckfiskar på tork vittnar om vad byborna lever av. Hundar springer lösa, barn leker och någon rensar fisk medan ytterligare någon lagar fiskenät.
Väl framme vid hotellet öppnar de trånga gränderna upp sig och havet ligger framför oss. Hotellet ligger precis vid havet, bara en liten gång ner och några palmer. Vårt boende för natten är en träkoja i två vångingsplan. Ingen AC däremot tre våningssängar och en dubbelsäng på övervåningen. Golvet är snyggt i polerad betong. Hela toaletten och duschen är i betong och duschar gör man med himlen som tak och vajande kokospalmer. Härligt!
Tyvärr är inte stranden och vattnet lika paradisiskt som vi hoppats på. Vattnet är grumligt och sikten dålig. Men vattnet svalkar gott och vi njuter av lugnet.
På kvällen bokar vi en grillbuffe. Var och en grillar för sig själv. Det ser vackert ut när vi sätter oss till bords. Facklor fladdrar i vinden och flera grillkärl brinner på bordet. Tyvärr är vinden stark och det är hett att grilla själv. Vi får instruktioner för hur måltiden går till, vad alla skålar används till. Vi ska vända vår mat med ätpinnar men ganska snart inser både vi och de på restaurangen att det är för varmt för att göra det med pinnarna. Istället får vi tänger. Grönsaker, kött och skaldjur, allt som ska grillas ligger blandat på samma fat. Det är lite svårt att veta när köttet är genomstekt men vi gör vårt bästa med att föda åtta hungriga magar. Soppan som serveras till är helt klart den bästa. Pumpa och kava i kokosmjölk smakar ljuvligt!
Dagen därpå bokar vi in oss på en snorkeltur. Fiskebåten som vi åker med har ett glödhett däck. Vi sköljer det med vatten och till slut får vi vår kapten att spänna upp ett solskydd över däck. Väl ute till havs kryssar vi oss ut mellan fiskarnas redskap. Kaptenen vittjar en kräftbur som visar sig vara tom. Snorklingen sker utanför en grannö med fastlandet. Vi kastar ankar och så hoppar kaptenen i med sitt cyklop. Vi är inte långt efter. Någon av grabbarna som hoppar i först kommer upp till ytan och låter meddela att det är kalt i vattnet. Vi andra tar oss också i vattnat och kan väl bara skriva under på att det stämmer. Cykloperna och snorklarna som vi fått låna håller dålig kvalitet och vi badar mest med våra simglasögon och eget cyklop. Vår kapten dyker ner till havsbotten och hämtar upp tre sjöstjärnor i vackra färger. De som snorklar får även se fisk och sjöborrar.
Väl tillbaka i byn tar vi en promenad i gränderna. Överallt finns det barn, hundar och människor som arbetar eller slappar. Vi går förbi tre brunnar överlastade med pumpar som ska förse ortsborna med vatten. Nere i hamnen ligger alla fiskebåtar och väntar på att få gå ut på sjön igen. Burar och redskap ligger överallt. Magra hönor och kycklingar går och pickar i en bur. Det är hett och luften står stilla, även om det är på kvällen.

 

 

 

 

Leave a Reply