juli 30, 2016 0

Adrenalinkick högt över träden 

By in Okategoriserade

Så äntligen är det dags för Zipline. Kanske är det mest Martin som längtat men trots min höjdrädsla ser jag mot skräckblandad förtjusning mot förmiddagen.

Turen är bokad på Selvatura park och vi liksom alla andra turister står redo för att prova ut selar och hjälmar. Noggranna instruktioner ges och vi klättrar upp på plattformen åtta meter upp i trädet. Barnen tycker det är kul medan mina ben skakar. Tur jag inte hinner tänka innan barnen en och en har kastat sig ut på linan. Den första av de 13 banorna är inte lång men efteråt är det både skakigt och härligt på samma gång. Barnen är redan iväg på nästa bana så det är bara att hänga på – ingen tid att ångra sig här inte!

Ibland åker barnen själva och ibland åker de tillsammans. På de längsta banorna 650 meter respektive 1000 meter får de åka med en guide då de är för lätta själva och därför inte når fram till nästa plattform med egen vikt. Högt över träden och ravinen flyger vi. Utsikten är fantastisk för de som vågar titta ner eller ut över skogen. Vinden tar tag i oss och det fläktar ordentligt här uppe på sina håll. Som mest var vi 70 meter över trädtopparna på de gigantiskt stora träden. Känslan för avstånd och höjd suddas ut!

En till synes gammal hängbro synes här och där mellan träden. Det visar sig inte vara någon gammal bro utan snarare filmrevisita från inspelningen av Paddington. Barnen blir eld och lågor och det spanas sedan ivrigt efter Paddingtons trädkoja. Vi ser dem inte men vi blir alla sugna på att se filmen på nytt!

Förmiddagen har bjudit på sol och moln om vartannat medan eftermiddagen utlovar regn. Trots prognosen bestämmer vi oss för att ge oss ut på en vandring i barnens regnskog. Guiden vid ingången ger oss mer information om reservatet och dess tillkomst 1986. En biolog besökt och informerade en grupp svenska skolbarn om Monteverde och hur betydelsefull regnskogen är. Det resulterade i att skolbarnen startade en insamlingen för att bevara skogen. Insamlingen spred sig sedan till inte mindre än 44 länder. En av de skolor som engagerade sig var Trädgårdsskolan i Huskvarna och Martins klass. Tala om häftigt – här står vi 30 år senare i en skog Martin som 8-9-åring samlat in pengar för.

Regnskog som ligger framför oss är inte mindre än dryga 30 000 fotbollsplanener stor. Här finns både unika djur och växter. Jaguaren är en av skogens viktiga men också sällsynta djur. Vi ser ingen jaguar, faktum är att vi inte ser så mycket alls. Efter tio minuters promenad så möter istället regnet oss och efter fem minuter är vi genomvåta! Ett tropiskt regn är som att vrida på vattenslangen för fullt. Vi vandrar vidare och korsar mellan de stora vattenpölarna som bildats på stigen. Vi inser att vi trots regnjackor, goretex och regnskydd på ryggsäcken står oss ganska slätt mot regnet. Vi kortat ner promenade och tar en kortare runda. Vi ser djur i storlek som en hare och vackra fjärilar. En fjäril som vi ser är sååå vacker med delvis genomskinliga vingar. Fåglar hör vi, medan apor, sengångare och Jaguarer lyser med sin frånvaro.

DSC_0979-600x1067[1]

DSC_0982-1024x576[1]

DSC_0987-600x1067[1]

DSC_0988-600x1067[1]

DSC_0996-1024x576[1]

 

 

Leave a Reply