juli 25, 2016 0

Varma källor

By in Okategoriserade

Vi lämnar östkusten bakom oss och beger oss in mot äventyr inne i centrala delarna av landet. Det första målet blir norra delen med Arenal och vulkaner.

Som oftast när vi reser så är det inte så mycket boende bokat i förväg. Vanligen bokar vi de flesta hotell för natten först framåt eftermiddagen. Det är både skönt och stressigt att resa utan några längre planer framåt. Klart det tar tid att leta boende längs vägen men med bil är vi flexibla. Det innebär att vi kan åka vidare om det är något ställe vi inte gillar och att dagsformen kan avgöra hur långt vi vill ta oss innan vi stoppar för natten. För enkelhetens skull köpte vi ett kontantkort till mobilen och kan där lösa det mesta med datatrafik. Dessutom verkar Wi-Fi finnas på varje hotell och de flesta restauranger.

Vägen från kusten går på enfiliga vägar där flertalet broar över det otaliga antal floder är anpassade för ett fordon i taget. Det går inte fort genom landsbygden. Tillåtna hastigheten varierar mellan 40 och 80 medan det utanför skolan är 25 som gäller.

Inre delarna an landet, längre upp i norr är mer flacka men med ordentliga kullar, det går upp och ner mest hela tiden och kurvorna är många. Vi ser förvånansvärt många cyklister, framförallt mountainbike men även landsväg. Det är säkert härliga kullar att köra i.

Det blir en del transport i bilen men det finns mycket att se längs vägen. Vi kör förbi ananasplantage och funderar på att stanna för att åka med på en visning. Språket sättet lite käppar i hjulet men jag tror mig gissa mig till att det inte är några visningar på just söndagar. Vi fortsätter förbi fotbollsmatcher, hundar och hönor, kyrkor, fler odlingar och hus. Slutligen tornar Arenal upp sig i horisonten. Det är en maffig vulkan och vi ser inte toppen då molnen ligger i vägen. Vägen kryllar nu av andra turister som liksom vi vill se en av världen tio mest aktiva vulkaner.

Lagom till vi fått vår lilla bungalow med fantastisk utsikt mot berget blåser molnen förbi och vi kan skönja även toppen. De, med tanke på alla bilar, överbefolkade baden med varma källor känns inte jättelockande, men ändå något som man vill uppleva.

Därför bestämmer vi oss för att leta upp en naturligt varm källa i en flod som Martin läs om. Den visar sig inte vara så svår att hitta. Plötsligt överallt längs med vägen står det bilar. Folk i badkläder andra som bär på picknick, och ytterligare andra som byter om vid bilarna. Vi letar oss ner för en branta stig genom skogen och där är det. Massor med människor som sitter i floden.

Vi kliver i och det är iskallt, riktigt kallt. Vi vadar vidare och plötsligt känns det – varm vatten mot fötterna. Vi fortsätter ut och lägger ifrån oss våra saker. Vattnet forsar fram och det är svårt att se var man sätter fötterna. Stenarna är luriga, ömsom hala, ömsom lena eller vassa och det är svårt att bedöma vattendjupet. Det är en häftigt upplevelse, att sitta mitt i skogen i en forsande riktigt varm flod tillsammans med massa andra människor på andra sidan jorden.

DSC_0777-800x450[1]

DSC_0783-600x1067[1]

DSC_0773-1024x576[1]

DSC_0780-600x1067[1]

DSC_0789-1024x576[1]

DSC_0799-600x1067[1] DSC_0805-600x1067[1]

 

Leave a Reply