juli 22, 2015 0

Kandy

By in Okategoriserade

En heldag att utforska Kandy, en stad som står med på FN´s världsarvslista. En fin stad uppe i bergen med svalare klimat, en helig stad för Buddisterna, och en stad som har vackra byggnader från kolonialtiden kvar. Dessutom känns det lite modernare här, kanske är det bara vi som upplever det så då vi precis kommit från de fattigare delarna av landet.

Dagens äventyr börjar i tefabriken bland bullrande maskiner och stark doft. Vi kryssar oss fram mellan otaliga backar med te och grönklädda tearbetare. Vi blir guidade och får lära oss massor om svart, grönt, rött och vitt te. Slutligen går vi en trappa upp och njuter alla fyra av en kopp te med chokladkaka i härlig kolonial miljö.

Nästa stopp efter hällregn blir Royal Botanical Garden. En underbar oas i utkanten av Kandy. Parken är gigantisk och fantastiskt vacker. Med tanke på trädens storlek så måste parken vara riktigt gammal. Barnen har helt plötsligt stora ”gräsmattor” att springa av sig på. Nöjda med deras enkla lekpark kan vi vuxna i lugn och ro njuta (så gott det nu går av kaffet här) av en kaffe latte. I parken växer det en många växter från jordens alla hörn (inte alla men från både Syd- och Nordamerika, Karibien, större delen av Asien). Massor med Gigant bambu växer i en dunge, en växt som växer 30 cm om dagen som ung. Är glad att det inte är den sorten vi planterat runt poolen där hemma :). En flock apor hinner vi också hälsa på innan benen tröttnar och vi beger oss hemåt för lite vila.

Kandy är en riktig turistmagnet och vi precis som alla andra turister kan vi inte undgå att ta del av en dans och eldshow. I fantastiska dräkter ackompanjerade av trummor och ibland en flöjt dansare kvinnor respektive män för oss. Trummorna är härliga medan flöjten låter starkt såsom en ormtjusares. Någon ormar ser vi inte men väl någon drakdans och någon apdans. Linn och Simon följer skådespelet med stor ögon under en timmes tid. Simons ögon vidgas lite extra när dansarna börjar göra volter på scenen. Till sista numret har elden kommit fram och två killa går över glödbädden och slukar elden. Fascinerande – men det jag tycker är mest fantastiskt är deras dräkter, rikligt utsmyckade.

Ett måste är sedan ett besök i Buddisternas viktigaste tempel – där Buddas tand sägs förvaras. Templet liknar inte alls de andra buddistiska tempel vi tidigare besökt. Även här känns det som om templet andas koloniala inslag. Borta är de färgstarka färgerna och allt guld, här är det mycket mörkt trä som dominerar tillsammans med vit puts. Fönsterkarmar och trappor är tex vackert utsnidade i mörkt trä. Inne i templet offras det blommor och tänds rökelser och oljeljus, det är en vacker och rogivande upplevelse.

Trots alla fantastiska upplevelser så slår nog (eller kanske inte) kvällens middag alla andra upplevelser. Det finns inget så gott som att äta på Pizza Hut efter ha varit ute och rest. Så gott att vi ätit där två kvällar i rad!!! 🙂

DSC04565

DSC04580

DSC04586

 

DSC_1141

DSC_1143

DSC_1145

DSC04626

DSC04622

DSC04615

DSC04616

DSC04635

DSC04636

DSC04638

DSC04641

 

DSC_1196

 

 

Leave a Reply