juli 20, 2015 0

Bland kossor, tuk-tuk och vägspärrar

By in Okategoriserade

Ny dag, ny bilresa och nytt boende. Dagarna i Sri Lanka börjar ta slut och vi lämnar det härliga havet på östkusten. På väg till Colombo och flygplatsen ska vi stanna i den heliga staden Kandy, landets näst största. Eftersom det är en lång resa bestämmer vi oss kvällen innan avfärd för att boka en taxi/minibuss. Resan mot Kandy och bergen ska ta 4,5 timmar. Då är det skönt att inte sitta i en buss utan WC, AC och med öppna fönstret där inte bara vind yr in och svalkar utan även avgaser och vägdamm.
Som det är i hela landet så är det mycket liv och rörelser utmed vägarna. Även på väggarna händer det massor. Hundar och kor går stundom som om de ägde vägen, omkörningar sker på alla möjliga och omöjliga ställen. Tutan används för att varna att det är dags att köra om samt tala om för eventuella mötande bilar på andra sidan kurvan att de kommer få möte av två bilar i bredd. De små tuk-tuken är smidiga och det går hur bra som helst att köra jämsides med två sådana. Att åka bil är riktigt spännande, alla vägar går genom byar och överallt får vi ta del av människornas vardag. I de östra och norra delarna av landet består denna vardag av många vägspärrar med både poliser och militärer. Förmodligen är detta en kvarleva från inbördeskriget då det var här man stred som värst och tamilerna hade många anhängare.
För en annan så känns det ändå lite konstigt med poliser och militärer med så stora gevär vid sidan av vägen, i förlängningar, på cyklar, mopeder och på lastbilsflak. Skönt då att se att de flesta av dem då även har ett leende på läpparna.
På dagens bilresa stannar vi och äter. Det är nog första bilresan vi gör det på. God, vällagad mat vid en restaurang vid vägen. Pappa serverar och mamma och sonen lagar mat. Martin äter buffén med ris och olika sorters rätter i curry, kryddstark som sig bör. Jag och barnen beställer det vi ätit mest, vegetariska, stekta nudlar respektive ris – gott! Simon har blivit en riktig nudelfantast, beställer till och med nudelsoppa.
På vägen gör vi ytterligare ett stopp i en Spice and herbal garden. Vi blir guidade runt och det är riktigt kul att se, smaka och höra om de olika växterna som odlas på Sri Lanka. Vi får se, kanel, vanilj, gummiträd, kakao, gurkmeja, nejlika, citronella, ingefära, aloe vera mm. Naturligtvis vill de sedan att vi ska handla i deras butik. Vi nöjer oss med att köpa vaniljstång, kryddnejlika och vaniljte. Lite besviken att vi inte köpte mer blev han nog.

 

DSC04540

DSC04547

DSC04545

DSC04527

DSC04523

 

Leave a Reply