juli 19, 2015 1

Fiskare för en eftermiddag

By in Okategoriserade

Underbara slappa dager med strandliv, hav och bad.
Vi studerar fiskarna som sliter med att dra upp sina nät och barnen får hålla i diverse fisk. Vi ser bläckfisk, blåsfisk, rocka, hårda fiskar med skal. Våra barn väcker lika stort intresse hos dem som deras arbete med fisken för hos oss. Tio män och kvinnor från två olika håll drar upp fiskenäten. Runt magen har de rep som de fäster repeter i, sakta backar de bakåt ett steg i taget. Kvar i vattnet ligger en båt, det är här struten på nätet är och de två ändarna möts. Vilket slit att vara fiskare. I två-tre timmar kämpar de med alla kroppens muskler för att få upp nätet!
Efter att först ha studerat hela förloppet på både nära och långt håll bestämmer vi oss för att hjälpa med eftermiddagens nät. Barnen hugger i först och så småningom även Martin och slutligen jag. Det är tungt, men vår hjälp är uppskattad. Tror inte att det är varje dag de får hjälp från små vita barn som tar i från tårna. Inte ger vi upp heller, under 1,5 kämpas det, ett steg i taget, ivrigt påhejade. Belöningen blir sedan att på nära håll få studera fångsten och hålla i fisken. Mot slutet av arbetet är det inte bara vi och fiskarna som är där. Andra turister ansluter men även andra Srilankeser som åkt ner till havet för en eftermiddagsutflyckt. Deras kläder om inte anat avslöjar dem att de inte är fiskare som bor i gräs/palmhyddor ett stenkast från havet.
Vi försöker göra oss förstådda men det är svårt, någon av de vuxna kan knalliga engelska. Barnen gör sig förstådda på sitt sätt och det är härligt att se hur de kommunicerar.
image

image

image

image

image

image

image
image

image

image

image

image

image

One Response to “Fiskare för en eftermiddag”

  1. Ulf skriver:

    Vilka fantastiska stränder. Drömde faktiskt inatt att jag var med på stranden. Mådde gott när jag vaknade.

Leave a Reply