april 30, 2014 0

Akoppling utan sand och mygg

By in Okategoriserade

Innan det är dags för att styra tillbaka mot Phnom Penh för flyg till KL så pausar vi i Sihanoukville. Dels för att bara ha kul tillsammans men också för bad i pool och båttur längs med mangroveskog. Poolen är ju alltid en enkel utväg, funkar alltid hos badglada barn :).

Flodturen blir lite mer äventyrlig, även om vi i stillsamt mak glider fram med två Park Ranger till guider. Vi får lära oss allt om deras jobb, som går ut att visa besökare runt, skydda skog och djur genom att tex genomföra nattliga patruller till fots 3-4 dagar i sträck för att hitta tjuvskyttar – läskigt. Detta då det förutom människor med gevär även finns tigrar, kobror och boaormar…

Vår tur blir iaf mer stillsam. Trots att vi befinner oss i en nationalpark så tillåts viss fiske här. Det är som vakten berättar för oss viktigt att ta hand om de fattigaste medmänniskorna och att köra bort de fattiga fiskarna gör man därför inte!

De flesta fiska ostron, men även annan fisk. 6-7 båtar åkte vi förbi och ett par av dem är helt fulla med just ostron. Fiskarna simmar ner ner till botten och känner efter dem i leran med sina händer – sikten är lika med noll.  Innan de åker till den lokala marknaden uppströms för att sälja sina varor tas skalet bort. En del av fiskarna sitt i sina båtar och gör det men två av kvinnor står i vattnet som går upp till axlarna och jobbar. De var inga amatörer direkt… ett hugg på rätt ställe så öppnades de. Inte alls som jag kommer ihåg att vi har gjort där hemma då vi haft sönder både ett och två verktyg…

DSC01672

DSC01651

DSC01643

DSC01665

DSC01646

DSC01648

 

Leave a Reply