april 30, 2014 1

Tio dagar i Kambodja

By in Okategoriserade

Det är så lätt att jämföra allt vi gör här med Malaysia, som vi känner så väl.

En påtaglig skillnad är språket. Många, även de som jobbar inom turismnäringen kan inte engelska, vilket är frustrerande när de inte kan utföra de arbetsuppgifter som de är där för att göra.

Däremot är de nyfikna på oss och tycker det är jättekul med barnen. De är också trevliga och för det mesta hjälpsamma.

Sedan är de faktiskt lite slöa… På alla restauranger tar det tid, det är inte så noga med detaljerna. Menyer kan ligga kvar, glas får man be om flera gånger (språksvårighet eller slapphet är frågan). Personalen är inte alltid intresserad av vad som händer runt gästerna utan mer av att prata med varandra, eller dagdrömma. Man kan väl säga att de inte är på tårna.

Annars är maten mycket bra. Vällagad och god, massor med kyckling. Det går inte riktigt att fuska här som i KL och slinka in på McD, Pizza Hut eller några andra välkända kedjor. Chicken Amok har kommit att bli en favorit. Kyckling i sås på kokosmjölk, citrongräs och massa kryddor. Naturligtvis med ris till. Ris har nog förresten blivit Linns favoriträtt.

Något annat som slår en ganska snart när man tittar sig omkring är att det är ganska smutsigt här. Tyvärr är det skräpigt i princip överallt, men värst i städerna. Ingen som hämtar soporna här på fredagar inte!

På öarna är det lite bättre men även här ligger det vattenflaskor och plastpåsar på sina håll… åtminstone bakom huvudgatan, där de inhemska barnen leker och där turisterna kanske inte går… Det är så man får bita sig i tungan när vår chaufför bara kastar ut vattenflaskan i diket när innehållet är slut.

Det märks att Kambodja trots allt är ett fattigt land och mindre välorganiserat. Landet har ju drabbats hårt av krig sedan Vietnamkriget och fram till 1990-talet. Det märks att mycket är i görningen. Befolkningen är ung, man brukar säga att en hel generation utplånades under de röda Khmerernas framfart (borde vara mer än så med tanke på att man räknar med att det dog 1,7-3 miljoner människor).

Trots allt så finns det någon slags ordning i kaoset. Trafikljus saknas i Phnom Penh, trots att här bor närmre två miljoner människor. I korsningarna turas man helt enkelt om och det verkar funka! Likaså funkar det att ta sig fram och lyckas åstadkomma det man vill, även om man får fråga, ibland flera gånger på flera ställen.

Vanliga taxibilar finns inte men någon, känner någon, som gärna kör besökare för en halv dag!

Så gott som alla bilar vi ser är Toyota men även BMW, Ferrari och Porsche har vi sett. Men det är utan tvekan motorcykel som regerar här,  i stad som på landsbygd. Det som fascinerar i trafiken är hur man packar sina fordon och det gäller både last och människor. Vi har sett så mycket roliga saker! Vad sägs tex om fem personer i en liten hytt till en lastbil, som normalt har plats för två-tre personer! Eller de oräkneliga bilar/lastbilar där man inte kunnat stänga bakluckan för allt som ska med.

Vår föreställning om att det skulle vara mycket fattigt och att vi skulle se en hel del misär har inte infriats. Tvärt om. Många delar vi har åkt igenom där ser husen ganska fina ut och väldigt många har el. Visst har vi i städers utkanter sett skjul, men de har varit få.

Överallt vi åkt på landsbygden och genom byar har vi sett skolbarn i skoluniformer, många cyklar och har med sig minst en kompis där bak.  

Något enstaka barn som tigger har vi sett samt ett och annat barn som går runt och försöker kränga solbrillor och andra saker. Mobiltelefoner finns lite överallt, vet inte hur vanligt det är men vi ser det väldigt ofta. Flera av våra chaufförer har till och med haft två!

Trots fattigdomen så känner vi aldrig att vi som turister blir lurade. Priserna verkar ok på både transporter och annat. Likaså känner vi oss säkra och trygga när vi går omkring i stan, förvisso är vi aldrig ute så sent på kvällarna men iaf – det syns ju att vi är turister med kamera på magen 🙂

Tyvärr har vi inte besökt någon direkt djungel denna gång. Det ska finnas fina skogar/nationalparker med rikt djurliv, men det har vi valt bort. De områden vi åkt igenom har framförallt i östra delarna varit flacka, ganska torra och till och med lite tråkiga. Bättre var det i sydväst med maffiga berg, täckta med djungel. Vi hade gärna gjort ett besök för att spana på elefant, apor, tiger, gepard, hjort och björn. Men det är lite läskigt när man vet att det fortfarande finns landminor kvar och att guideböckerna lär ut hur man ska göra om man misstänker att man kommit in i ett minfält eller råkat trampa på någon…

Det vi kanske skulle velat se och som vi också valt bort är området Angkor Wat. Det hade varit häftigt att se hela det tempelområdet men barnen får nog vara lite större då. Annars så finns templen verkligen överallt och de är alla fantastiska. Så välskötta och rikligt utsmyckade! Spelar ingen roll vart vi kommit eller passerat så ser vi dessa vackra byggnader.

Det vi framförallt tar med oss från resan till Kambodja är öarna, det enkla kaoset och så klart människorna och deras tempel!

DSC01717

DSC01722

DSC01732

DSC01748

DSC01760

DSC01761

DSC01769

DSC01804

DSC01842

One Response to “Tio dagar i Kambodja”

  1. Farfar o Ingela skriver:

    Vilket fantastikt äventyr jämfört med trygga Sverige. Låter riktigt lockande……

Leave a Reply