april 9, 2013 2

KL sista delen

By in Okategoriserade

Timmarna är räknade och om en stund går planet hem. Normalt sett brukat vi längta hem när det är dags att åka men så är det inte riktigt nu…
Det känns som vi inte riktigt är färdiga med KL, det finns ju så mycket som vi inte hunnit med!
Vi har bland annat besökt tempel, både Hinduiska och Buddistiska. I det hinduiska fick vi dessutom vara med om en mässa (om det nu heter så). Hög musik i form av klockor, blåsinstrument och trumma ramade in det hela. I nästa tempel  ville Simon gärna, precis som de andra tända rökelser. Jag köpte därför det minsta packet som såldes, säkert 40 stycken och sedan hade barnen att göra, spännande med eld, rök och dofter.

Lite shopping, på barnens villkor, har vi även hunnit med. Det innebär en stunds shopping tillsammans, som fortsätter efter åtta, med att Martin och jag växelvis springer själva i affärerna, fram till alla affärer stänger vid tio. Tro det eller ej men klockan tio känns tidigt med tanke på vilken folkfest det är överallt i stan vid den tiden.

Vi har också hunnit med ett spännande besök i den gigantiska kalkstensgrottan Batu Cave. Vägen upp består av en 277 steg lång trappa, vars väg är kantad av massor av apor. Det är lätt att få svindel, brantare trappa får man leta.
Grotans inre, som är en helig plats för hinduer och som årligen är värd för en gigantisk religös högtid är imponerande. Vad det är som mest spännande är svårt att säga. Den långa trappan, den stora grottan, den gigantiska guldstatyn utanför eller helt enkelt de halvtama aporna.

Som vanligt är barnen själva intressanta sevärdheter. På ett antal bilder, mest på asiatiska sådana, har de fastnat. Det är fantastiskt vad de finner sig i. Att bli upplyft av en främling (främst Linn) och sedan fotograferad borde även för ett barn kännas konstigt :).
Linn, som av naturliga skäl fått mest uppmärksamhet, var inte lika blyg mot slutet. I början var det jobbigt att möta blickar, svara på vad man heter eller säga tack. Simon däremot tyckte det var spännande att få be om notan på restaurang och om ett glas vatten efter att ha ringt på flygvärdinnorna.

Att göra en resa, likt denna, med allt vad vi fått uppleva är absolut lärorikt, inte minst för barnen. Det är en ganska häftigt känsla att se dem hoppa in i taxin och spänna fast sig själva, eller se dem krypa upp på sätena på flyget och ta fram bältet, hörlurarna, filten och ögonmasken – de vet precis vad som väntas av dem.

Även att höra Simons alla iaktagelser och funderingar kring när vi var i templet. Varför gör de så? Varför håller de händerna så, sitter de på de puffarna när de gör så med händerna? Varför har figurerna så många armar? Varför målar de sig i pannan och vilka vackra kläder!
Varför får tjejerna inte visa håret och killar med kjol är inte ovanligt!

Det sista vi gör är att åka upp i Menara eller KL tower. Vi har bokat in oss på afternon tea. Tornet är 288 meter högt och förutom observationsdäck så innehåller den en restaurang som snurrar runt. Ett varv på en timme tror jag den hinner med och utsikten är fantastisk. Tyvärr är det inte någon strålande solig dag, som det sällan är i KL, men det spelar ingen roll! Vi njuter innan det är dags för den lååånga resan hem.

image

image

image

image

image

image

image

 

image

image

2 Responses to “KL sista delen”

  1. ulf skriver:

    Nu längtar MU

Leave a Reply