december 7, 2017 0

Hanukka eller Channukah

By in Okategoriserade

Det gäller att pass på att få uppleva så mycket som möjligt när man har chansen. Därför tackar vi gladerligen ja till att få vara med och fira judarnas högtid Channuka eller Hanukka som det också heter när vi blir inbjudna.

Darcy med familj bjuder in oss till den första kvällen av de åtta då de tänder ljusen i Hanukka-ljusstaken. Det är en ljushögtid där tändandet av ljuset står i centrum liksom maten. Maten som lagas är kött samt gudomligt goda potatis-pankakor.

Barnen spelar ett spel med Dreidels, en snurra som beroende på hur den landar ger chockladpengar, Geld, eller tar gelden ifrån dig för att lämnas till den gemensamma potten. Alla sex barn har roligt ihop. Det är full fart och mycket skratt. De får likt vi på vår jul, en present var. Sedan är det dags för den viktiga ljuständningen. Simon och Linn får äran att tända var sin ljusstake. Ett extraljus i ljusstaken används för att tända övriga ljus tänds med, och ikväll är det bara ett ljus som ska tändas. De kommande kvällarna skall ytterligare fler ljus tändas. Då ljuset tänds sjunger/läser hela familjen en ramsa – en stämningsfull och vacker stund medan snön sakta faller ner utanför fönstret.

 

Leave a Reply