december 1, 2017 0

Läxor i långa rader

By in Okategoriserade

Debatten om läxornas vara eller icke vara i Sverige tycks inte ha nått Colorado.
Linn får hem sin läxa på fredagar och så har hon fram till torsdag på sig att lämna in de 5-7 sidorna. Det som gäller är matte, läsförståelse samt spelling. Stavningsreglerna kan även jag tycka vara kul att lära sig. Hennes lärare har gett henne och de två turkiska killarna i klassen som också kom till Denver i somras lite annan läxa än de andra barnen. Istället för att träna på läshastighet dagligen får de en text som ska läsas och som sedan testas av med frågor på läsförståelse. Linn fick också ledigt från spelling i början av terminen men efter höstlovet, önskade vi själva lägga till denna del då hon behöver lite mer utmaning – ungar lär ju sig oförskämt snabbt. Förutom veckoläxan är det minst 20 minuters läsning som gäller varje dag och vi alternerar svenska och engelska. Ibland är barnen så trötta på att lyssna/prata engelska att det är skönt att få läsa på svenska. De flesta gånger läser de på engelska dock och då för någon av oss vuxna så vi kan korrigera uttal och översätta i då det behövs.

Varje måndag går Linns klass till biblioteket och på torsdagar är det Simons klass tur. Simon kan komma hem med tre tjocka romaner. Captain underpants har varit ett återkommande lån, vilket är en riktigt svår bok, inte bara för Simon. Istället för de tjocka romanerna brukar det sluta med att han får läsa Linns lånade böcker eller de böcker som vi själva går till biblioteket för att låna. Det räcker gott med bilderböcker, lättare faktaböcker eller böcker graderade 1-4 för barn som lär sig läsa. Dessa böcker är mycket roligare för alla inblandade och med de lite enklare böckerna kan vi ju faktiskt läsa ut 2 böcker under en kväll (åtminstone de bilderböcker som Linn ibland lånar).

Simon får matteläxa till dagen efter tre dagar i veckan och wordly wise (engelsk arbetsbok) fyra dagar i veckan. Förutom detta är det även läsning som gäller. Det tar sin tid och wordly wise får vi verkligen slita med. Veckans ord är följande: applaud, crafty, disclose, drab, entire, exclaim, exquisite, intend, jeer, peer, progress, refine, scoundrel, uneasy och vain. Phu – inte många av dem som jag kan använda så självklart! Inte nog med att han ska lära sig stava dem han ska förstå dem, kunna använda dem och uppepå det förstå vad det betyder på svenska. Precis som Linn slapp lite läxa första tiden så slapp Simon Wordly Wise första delen av terminen, men nu efter höstlovet är det samma läxor som övriga i fyran som gäller.

Leave a Reply