november 28, 2017 0

Dags att söka jobb

By in Okategoriserade

Visum för att även jag ska kunna jobba fick jag tack vara Martins arbetstillstånd. Trots det behövs ytterligare ett tillstånd ett I-765, och på det tre långa månaders handläggningstid.

Porträttfoto tas (här fotograferar man sig tydligen på apoteket!) och en check på $410 skrivs. Ja, check är det som gäller. För första gången i mitt liv skriver jag en en check och stoppar den i ett kuvert som skickas till Immigrationsmyndigheten i Phoenix. Som vanligt med de flesta kontakter med myndigheter är det en djungel att ta sig igenom alla rutor som ska fyllas i de långa ansökningspapprerna. Med en lång handläggningstid vill man inte göra fel och det tar tid att kolla upp så att alla typer av koder/fält som gäller för just mig blir rätt.

Men det blev rätt! Jag fick mitt tillstånd tre månader senare. Nu gäller det bara att börja söka jobb – inga fler ursäkter om att jag inte har rätt att söka jobb. På ett bara.
Det är superläskigt att kasta sig in som arbetssökande i USA. Inte nog med att man för första gången ska leverera som Ingenjör, man ska göra det på ett språk som jag till fullo inte behärskar…

Jobbigast med att söka jobb är nog ändå funderingarna på hur vi ska få ihop vardagen och barnens ledigheter från skolan. Detta land som är gjort för att en förälder, läs kvinnan, ska vara hemma med barnen. Skolan genomför aktiviteter under dagtid, PTO (Parents Teachers Organisation – Typ hem och skola) har möten dagtid liksom föräldrarna uppmannas ta del av elevernas vardag genom divers aktiviteter och volontärsuppdrag – vilket förvisso varit mycket kul!

Den största utmaningen blir väl annars hur vi ska få barnens läxor gjorda. Det går bra i skolan men det tar tid och kräver engagemang. Det är inte ovanligt att jag tillsammans med barnen spenderar 2 timmar om dagen med deras läxor, men det kan också bli 1,5 eller 2,5 timme. Även matten kräver support då det är mycket problemlösning och det gäller att förstå språket för att kunna lösa uppgifterna. Simons Wordly Wise (arbetsbok i engelska) är supersvår och kräver att jag sitter med lexikon för att kunna hjälpa. Jag lär mig ständigt nya ord! Eller vad sägs om veckans ord: achive, attempt, entertain, persuade, revise, common, developed, direction och divided. Avancerat för en tio-årig som lär sig engelska.

Här putas det hur som helst på Cover Letters och Resume. Jobb-sighter besöks. Det finns många jobb att gå igenom. Det gäller väl bara att hitta rätt att söka, att hitta ett jobb på Entry-level och ett jobb som verkar kul! De flesta jobb verkar inte handla om konsument-produkter, vilket jag helst vill jobba med. Men jag får väl söka de jobb som finns, och arbeta med typ transmitorer och water and wast-water piplines. Ytterligare en faktor som spelar roll så klart är avstånd mellan arbetsplast och bostad. Det finns en hel del kul jobb norr om stan, men det känns lite svårt att lägga till två timmars pendlings-tid till ett heltidsarbete. Förutom direkta jobb kommer jag söka till rekryteringsfirmor och konsultbyråer och hoppas på att det kan ge något.
Hur som helst är det spännande! Håller tummarna!

 

Leave a Reply