juli 27, 2017 0

Flyttlass

By in Okategoriserade

I snart tio år har vi bott i huset och vad vi samlat på oss saker. Frågande vad ska vi behålla och vad kan vi göra oss av med inför flytten. I veckor planerar vi för packningen, vad vi ska skänka, sälja, magasinera hos svärföräldrar, lämna kvar hos våra hyresgäster och vad som ska slängas. Det blir många vändor där vi vänder upp och ner på huset och allt innehåll i lådor. Alfa moving ska packa allt på två-tre dagar och stuva ner i en container som är 60 kubikmeter. Allt ska märkas och ingen mat eller dryck får slinka med. Gasol till grill skänks till granne och vi gör vårt bästa för att tömma skafferiet utan att behöva slänga mat. Det är inte ett helt enkelt uppdrag då vi strax innan slagit till med examens- och utflyttningsfest där mat till 60 personer tillagats. Själva packandet är skönt att slippa tänka på. Det räcker med att klura på vad vi kan tänkas behöva de kommande två månaderna. Vad som behövs till midsommarfirande, 3,5 veckas rundresa i Asien, en vecka i sommar-Sverige och såklart de första tiden i ett tomt hus i Denver. Vi har ingen aning om vi tänker rätt eller lyckas men vi måste ju göra ett försök. Hur mycket pärmar behöver vi ha med för att sköta företaget, behöver Linn bilbarnstol, hur mycket leksaker går åt i ett tomt hus där barnen ska försöka acklimatisera sig till sina nya liv, vad kräver skolstarten? Skolväska? Idrottskläder? Vad äter vi på, hur lagar vi mat? Hur mycket lakan och luftmadrasser går åt första tiden? Många frågor och vi sliter så gått vi kan och vi tror oss vara hyfsat nöjda men det återstår att se. I värsta fall får vi köpa nytt!
Nyfikenheten är stor när flyttgubbarna kommer på morgonen för att packa. Hur stor är containern? Ska vi hålla oss undan eller ska vi hjälpa till? Det kommer ingen container första morgonen däremot kommer det en massa kartonger och kilometervis med välpapp. Det är kul att se dem jobba. Med vana händer slår de in paket efter paket. Snart står det kartonger och lådor överallt och vi känner oss i vägen. Vår känsla är att det aldrig tar slut. De bara fortsätter att slå in. Dagen övergår i kväll och plötsligt är det en ny dag. Fler paket slås in och till slut så kommer containern. Den är stor men samtidigt – ska hela våra liv få plats där inne. Allt vi samlat på oss genom åren? Ofattbart! Containern visar sig vara väl disponerade. Den fylls till den grad som den beräknades. Flyttgubbarna svettas och sliter något oerhört med vårt hem och till sist står vi med ett tomt hus. Ett skal där bara väggar, golv, tak och så massa verktyg i garaget återstår. Grannkompisarna sätter sig längst bak på lastbilens flak. Kanske njuter de av en stund ihop kanske blir även de trötta av allt slit samtidigt som allt är så spännande.

Att se sitt hus tomt känns vemodigt. Vad har vi gett oss in på? Vi som verkligen älskar vårt hus, vår trädgård och alla våra grannar. Hur kan vi lämna allt detta som är så fantastiskt, som vi är så otroligt tacksamma över att få ha. Nu är det ingen återvändo nu måste vi blicka framåt och se det som kommer som något vi fyller våra liv med och att i tar en paus från Axvägen och inget annat. I våra hjärtan kommer Axvägen och allt det som finns där alltid finnas kvar som en varm och kär vän.

Innan vi är redo att lämna över till våra hyresgäster återstår den tråkiga flyttstädningen. Det är mycket som ska göras och fixas. Förutom vanlig städning väljer jag att spackla igen och måla över hållen där tv:n hängt på väggen. Poolen ska skrubbas och få nytt vatten och trädgården ska lämnas över så som jag skulle vilja få den tillbaka. Vi fixar in i det sista och den utlovade leveransen av veckans mat till farmor dröjer till närmre tio på kvällen. Stackars farmor som får vänta på besök till så sent! Vi blir färdiga och har genomgång med våra hyresgäster innan midsommarafton knackar på dörren. Känns skönt att lämna nycklarna för att bege sig söderut för traditionsenligt midsommarfirande i Skummeslöv med kära vänner!

Leave a Reply