juli 20, 2017 0

Penang

By in Okategoriserade

Den korta flygresan till Penang går smidigt. Det gör däremot inte resan från flygplatsen till vårt hotell. Trafiken är bedrövlig och den står helt still. Tyvärr visar det sig vara en av de största nackdelarna med Penang. Vart man än ska så fastnar man i långa bilköer. Det förtar lite lusten att åka runt ön och titta på dess sevärdheter.

Ett måste är att bege sig till Georgetown och vandra omkring i de gamla stadsdelarna som även finns med på Unescos världsarvslista. Vi vandrar genom little India och Chinatown. Här finns många fina byggnader och som så många gånger för massa med tempel. En konstnär har smyckat ut väggar med gatukonst, vilka vissa är riktigt snygga. Ett absolut måste är ju är Upside down museum. Vi får en nummerlapp och slår oss ner i väntrummet och blir underhållna av Mr Bean medan vi väntar. Museet är häftigt med sina upp- och nervända miljöer. Däremot har vi lite svårt för konceptet att vi ska bli dirigerade hur vi alla ska ställa upp oss medan guiden i varje rum lånar vår kamera för att ta bilder. Det känns som om vi befinner oss på ett löpande band. När ett rum är tomt kan vi kliva in i nästa. Även om det är kul att få roliga bilder så förtar det inte lusten av att vilja gå omkring på egen hand och titta.

Tillbaka på hotellet tar vi, för jag vet inte vilken tur i ordningen denna resa ett bad i poolen. Vattnet känns kalt när luften är så där underbart varm. Gissningsvis är luftfuktig lägre i Malaysia än i Vietnam. Åtminstone känns det svalare och då har termometern ändå visat så mycket som 36 grader.

En fantastisk resa där vi trotsar trafiken är när vi beger oss till ett av Sydostasiens största buddistiska tempel. Tempelområdet är så stort att det är svårt att greppa. Vi kan vandra omkring ganska fritt på området och får se saker som är rikligt utsmyckade och vackra. Trädgården som finns över hela området är fantastiskt vacker med blommor, växter och fjärilar. Precis som i Vietnam får vi ta del av någon ceremoni när munkarna sjunger. Denna ceremoni är dock lite modernare med mikrofoner och mixerbord. inne i en av byggnaderna väljer barnen önskeband som de skriver sina namn på varpå de hänger upp dem i ett färgglad ställning. De väljer sina önskningar med omsorg och ”önsketrädet” är vackert med alla sina färger.
Upp till de högst belägna delarna av området kan vi ta bergbanan. Den tar inte lång tid men det är skönt att på egen hand klättra uppför berget i värmen. Där uppe väntar en närmre 40 meter hög staty i brons. Utsikten härifrån är vacker och vi stannar länge och upptäcker mycket vackert och annorlunda.

Tillbaka i stan har vi lite ärenden att fixa. En födelsedag för en åtta-åring nalkas och vi behöver fixa en present. Vi tar en Uber-bil till ett av alla dessa stora shoppingcentra i Malaysia. Shoppingcentrat är valt med omsorg eftersom de förutom hundratals butiker även har ett lekland för barn. Vi skriver in våra barn och förundras över hur stora de är som kan bli lämnade själva för en stund. Strumpor på och våra telefonnummer lämnas varpå barnen skuttar iväg i sann glädje. Martin och jag njuter av att kunna gå i själva en stund och tittar på vad vi vill och fixa present. I två timmar leker baren. Andra gången vi kom tillbaka för att kolla läget så möttes vi av två helsvettiga barn som önskar mer vatten då allt deras vatten i vattenflaskan redan tagit slut. De har hittat nya lekkompisar och har inga planer alls på att ta sig hemåt. Vi däremot känner att det får räcka. Det gäller ju att vi alla hinner hem till hotellet och beställa in kvällsmat innan någon kraschar av hunger och trötthet. Morgondagen bjuder, förutom på en födelsedag även på en extremt tidig morgon då vi ska flyga tillbaka till KL för två avslutande dagar. Klockan 04 ringer väckarklockan….

 

 

Leave a Reply