juli 20, 2017 0

Kurs i KL

By in Okategoriserade

 

Med nästan tårar i ögonen sitter jag/vi i taxin på väg in mot stan. Det är så härligt att vara här. Jag älskar denna stan. Det är med lycka vi ser siluetten av stan och de fantastiska husen Petronas som sträcker sig mot himlen. Tyvärr får allt det vänta, det är mat, säng och en dusch som gäller nu!

Vid halv nio kliver jag ut genom hotellets entré. Det är en perfekt temperatur på morgonen och jag slåss av att vinden och solen känns så len. Bara 15 minuters promenad från hotellet finns kurslokalen. Det visar sig bara vara jag och ytterligare tre killar som ska går kursen. Alla utom jag har erfarenhet av projektledning och de andra arbetar dessutom i organisationen som använder det metod som kursen handlar om. Den största utmaningen är att förstå dem kinesiska engelskan. Vissa ord och uttryck är helt omöjliga att förstå. Innan jag tex förstod att kursledaren sa projekt board hann nog nästa hela första kursdagen gå. Annars är det ganska intressant att få en inblick i hur det fungerar på andra sätt. Toalett har man inte på kontoren utan det delar man med de andra kontoren på samma våningsplan. Vatten indraget har man inte heller, däremot en stor vattenkokare som kan hålla vatten varmt under dagen så det går att göra lite kaffe eller buljong. Lunchen löser man genom att vi får 60 RM (ca 120 kr) kontant i handen. 20 RM räcker gott och väl per dag att handla lunch för på shoppingcentret. Jag är lite feg och väljer lunch på Subway första dagen. Hade jag förstått vad jag beställt hade jag säkert vågat mig på någon av de andra restaurangerna. Eller kanske inte…

Det här med att hålla tiderna verkar inte heller så noga. En kille kom 45 minuter sent första dagen och det verkade ingen bry sig om. Att kursledaren avslutar kursen 17.30, 30 minuter senare än tänkt verkar inte heller vara några problem. När hon dessutom säger att vi ska läsa de fem första kapitlen i kurslitteraturen till dagen efter blir jag däremot lite stressad. Jag vill ju ut och njuta av kvällen med familjen och det nu!

Det blir en sen kväll.  Jag läser mina kapitel men först efter det att barnen somnat och läsandet tar sin lilla stund. Resten av familjen har haft en bra dag. Varit inne i KL och badat i poolen.

De andra kursdeltagare är trevliga, nyfikna och hjälpsamma. Både vår ledare och en av deltagarna är från Penang. De bägge förser mig inte bara med kartor utan även med broschyrer och tips. Vår ledare visar dessutom lite foton från olika delar som hon tycker vi bör se. Vi får det bekräftat att Penang inte är en så bra badö (finns en del maneter), däremot ska maten var gudomlig och erkänd. Hur som helst blir det nog bra när vi väl kommer ut dit på torsdag.

Resten av de tre kursdagen fortsätter på liknande sätt. Jag går upp, äter frukost och tar min morgonpromenad, kursdeltagarna ramlar in beroende på hur långa köerna är på vägarna (åka kommunaltrafik verkar inte vara ett alternativ), kvällarna umgås hela familjen varefter jag sätter mig och pluggar ett par timmar tills ögonen faller ihop.

Martin och barnen hinner med mycket medan jag sitter vid skolbänken. De flyger i en flygsimulator, besöker en av världens högsta flaggstänger på självständighetsplatsen och leker/jobbar med olika yrken på Kidzania.

Med bävan kommer torsdagen och examinationen. Tentan visar sig vara svår. Det gäller att ha 35 rätt av 70 för att klara sig. Det är knepiga frågor och svår engelska. Vi som inte är engelskspråkiga får 15 extra minuter att lösa uppgifterna på och den tiden behövs. Efter 75 min lägger jag, tom i huvudet, ner pennan – nu får det bära eller brista.

Alla på kursen träffas på en Japansk restaurang efteråt. Dags att visa de andra hur skickligt jag hanterar pinnar… Eller inte. Känner mig lite vilsen i menyn och måste fråga vad det är som kommer in på min bricka. Det finns så mycket att lära sig… Maten smakar bra iaf, även om det ligger hela minifiskar med huvuden kvar i salladen. Det bästa med lunchen är ändå att jag får besked att jag klarat provet, nu kan Malaysiasemestern börja på allvar även för mig!

 

 

Leave a Reply