juli 20, 2017 0

Kärt återseende

By in Okategoriserade

Viernamturen börjar närma sig slutet. En sista fyra-timmars tur återstår innan vi är åter i Ho Chi Min.

Med pool och möjlighet till bad klara barnen och vi vilket hotell som helst och inte heller hotellet i Ho Chi Min gör någon besviken. Poolen är förvisso icke uppvärmning och därmed ganska kall. Men inte för kall för bad och lek.

Vi besöker också det forma presidentpalatset, där freden utropades. Den ursprungliga vackra franska huset är helt omgjort på 60-talet. Huset ligget i en grön oas i Ho Chi Min, omgiven av träd och gröna ytor. Huset är en stilstudie i 60-talet och där inne kliver vi in i en annan värld. Vi ser presidentens sovrum och kontor, den privata bion/teatern, ambassadörens rum, rummet där The first lady tog emot sina gäster, bibliotek, kabinett, bankettsalar med mera. Bunkern i källaren var också spännande med all sin kommunikationsutrustning och kartor där de styrande kunde följa krigets framfart.

Området där vårt hotell ligger i är mycket trevligare än det område där vi bodde i under början av vår tripp. Det är lugnare och inte riktigt lika mycket kaos och smuts på trottoarena här. Det är också mer träd och kaféer.  Det är till och med en fontän i en av rondellerna. Det känns lite kommunistiskt på något vis. Fontänen med dess skulptur skulle lika gärna kunnat stått i Östberlin.

Fortfarande dominerar motorcyklarna stadsbilden även om bilarna här är fler. Det bästa är nog att vi enklare kan gå omkring och ta oss mellan olika delar av stan obehindrat. Solen är gassande varm och vi slinker mer än gärna in och tar en god kopp kaffe i svalkan från AC:n. Det Vietnamesiska kaffet som vi serverats de närmsta veckorna har knappt varit drickbart.  Kanske är det dessa kontraster som gör resandet så spännande. Ena dagen en hydda utan AC eller något lås som fungerar på dörren och nästa dag ett fint hotell med fantastisk service. Sand överallt ena dagen och nästa dag storstads damm. Ena dagen inhemsk mat som ibland är gudomlig och ibland näst intill lämnas orörd till att plötsligt få njuta av en riktigt god latte.

Det käraste återseenden på resan sker dag två i Ho Chi Min. Då landar Wennerbergarna efter sin tur till Mekong. Stora kramar och mycket skratt!

 

Leave a Reply